Posted on
Itaewon Class

„Itaewon Class“ е корейска драма, направена по уеб комикса, който носи същото име – „Itaewon Class“. Уеб комиксът е написан от Чо Гуанг Джин, който е и сценаристът на ТВ адаптацията. В последно време корейците все по-често правят драми по уеб комикси и тази не е изключение в това отношение.

„Itaewon Class“ е един от най-нашумелите и популярни корейски сериали за 2020-та година, а това не е без причина. Драмата разказва историята на Пак Серои, който бива несправедливо хвърлен в затвора и по-късно като бивш затворник опитва да за състезава с „големите клечки“ и да докаже, че властта не е всичко. Пак Серои си има своите принципи, в които вярва и на които държи, и се придържа към тях независимо от всичко. Не коленичи пред хора с пари и власт, а вместо това прави всичко възможно, за да отстои мнението си и да донесе справедливост. Ще го саботират? Няма проблем, Серои просто ще започне отначало. Пак Серои би направил всичко за хората, които обича и на които държи, особено ако някой се заяжда с тях.

Бих искала да обърна внимание и на OST-а на сериала. Напоследък рядко гледам сериали, да не говорим за слушане на саундтрак песни. „Itaewon Class“ обаче най-напред привлече вниманието ми със саундтрак песните си. Мисля, че компилацията от всички тях се вписва в историята страхотно и все още ги слушам от време на време. Толкова са добри! Имаме песни от артисти като Gaho, The Vane, Ким У Сонг от The Rose, Ха Хьон У, Crush, VERIVERY, V от BTS и много други.

Ако първо не бях чула OST-а към драмата, вероятно нямаше да започна да я гледам, защото на пръв поглед историята не ми звучеше като нещо, което би ми харесало. Поне не веднага. Обаче когато пуснах първия епизод, нямаше връщане назад. Първите няколко реплики страшно ме заинтригуваха. В първата сцена Чо И Со (Ким Да Ми), която всички считат за социопат, разговаря с психиатърката си. Тя пита Чо И Со „За какво мислиш обикновено преди да заспиш?“ и честно казано, тази реплика ме спечели. Въпреки че Чо И Со не винаги взима най-добрите решения, в повечето случаи мога да я разбера. Прави това, което според нея е най-добре, за да защити тези, които обича и за които я е грижа. От една страна, Чо И Со е точно като Пак Серои, и все пак вижданията им за света са съвсем различни. От самото начало харесах Чо И Со и ако трябваше да си избера любима героиня, определено щеше да е тя.

Скрийншот от уеб комиксът;
Чо И Со: „Как да кажа, имам чувството, че животът е едно задължение…“

Нещо, което много ми харесва относно „Itaewon Class“, е, че научаваме и историята на второстепенните герои. За разлика от други сериали, фокусът тук не е само върху двамата главни герои. Зрителят може наистина да опознае всеки един от тях, да види през какво са преминали и наистина да разбере защо са такива, каквито са.

Както вероятно всички знаем, корейците са много консервативна нация. Вероятно затова фактът, че в драмата има и трансджендър герой, ми дойде като гръм от ясно небе. Това определено е нещо невиждано досега в корейските продукции, поне по мои наблюдения. Темата с расизма също е засегната. Това са само два примера, които показват колко реалистична е продукцията.

Говорейки за което, колко реалистична е всъщност драмата? Първо, улицата „Итеуон“ наистина съществува и е населена предимно от чужденци. Следователно, има много барове, партита и като цяло чувството е много по-различно, отколкото в останалата част на Корея, така да се каже. Второ, не е тайна, че на образованието в Корея се придава изключителна важност. Около 93% от тийнейджърите завършват средното училище, а около 70-80% от тях продължават да учат в университет. Може да се каже, че ако човек няма диплома от университет, хората ще го гледат отвисоко. Изключително трудно е да се намери „добра“ работа без диплома. А ако задълбочим малко повече, за бивш затворник като главният герой в „Itaewon Class“ е не само трудно, ами почти невъзможно да си намери работа. В Корея, тази част от населението обикновено работи на рибарски лодки, където и Пак Серои започва пътя си, напускайки затвора. Нещо, на което се възхищавам в Серои, е, че дори и в затвора всички да се опитват да го пречупят и обезкуражат, на него не му пука какво говорят останалите и не се отказва от мечтите си. Както сам казва, животът му тепърва започва!

Ах~ Има още толкова неща, които бих искала да кажа, но не мисля, че мога да намеря подходящите думи, за да опиша колко ми хареса „Itaewon Class“. Последно, ще кажа, че Ким Да Ми спечели наградата „Най-добра нова актриса“ с този сериал на 56-тите BaekSang Arts награди. Това определено е сериал, който бих гледала отново! Ако все още не сте го гледали, силно го препоръчвам!


Itaewon Class

Itaewon Class / 이태원 클라쓰

Канал: JTBC
Епизоди: 16
Дата на излъчване: 31-ви януари – 21-ви март, 2020
Режисьор: Ким Сонг Юн
Сценарист: Чо Гуанг Джин (уеб комикс & сценарий)

Ревю на: Викси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *