Posted on
кълнове

Както може би много от вас знаят, кълновете са важна част от азиатската култура. Използват се в много гарнитури, а защо да не ги добавим и към салатата си?

Кълновете са богати на протеин, ензими, Омега-3, витамин А и С, както и още много хранителни стойности. Можем да извлечем много ползи от консумирането на кълнове. Някои от тях са:

  • Подобряване на храносмилането;
  • Подсилване на имунната система;
  • По-добра кожа;
  • По-добра сърдечна функция;
  • По-добро зрение и др.

А ето и как можете да си отгледате кълнове у дома:

Първо трябва да решите какви кълнове искате (например боб „Мунг“, леща, жито, грах, броколи и др.), след което отмервате 100 грама. Измивате зрънцата хубаво под течаща вода и ги накисвате в съд за една нощ. На следващия ден приготвяте картонена кутия от един литър прясно мляко: режете краищата от едната страна. Внимавайте обаче да не ги отрежете прекалено много и да изпадат зърната! След което отцеждате накиснатите зърна и ги прехвърляте в кутията. Поливате два пъти дневно като оставяте да покиснат няколко минути и после отцеждате водата, за да не изгният кълновете.

кълнове
Кълнове от 100 грама леща.

Кутията трябва да я сложите някъде на тъмно, но не и в хладилника, тъй като студът ще забави растежа. След 5-тия ден кълновете вече са готови за консумация. Ако решите обаче, можете да ги оставите да растат още 2-3 дни. Изплаквате хубаво във вода, махате люспите и сте готови да си направите здравословна салата.

ВАЖНО: След измиването, кълновете трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни. Ако няма да ги използвате веднага, не мийте всичките кълнове, а само необходимото количество.

Кълновете задължително се консумират сурови (може и задушени), тъй като при готвенето им хранителните стойности се губят.

Ще се радваме да споделите резултата си с нас, ако опитате да си посадите кълнове!

Източник: Quyuh Tran

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *