Posted on

Само преди 200 години светът се разширяваше на ширина – хората заемаха все повече място, окупираха все повече и повече земя и се откриваха много нови места за живеене. В един момент обаче се оказало, че това не може да продължи вечно, технологиите напредвали все повече и човекът съзнателно вдигнал глава нагоре, осъзнавайки, че новите възможности предлагат път и натам.

Не, не си говорим за пътуване към звездите, говорим си за все по-разпространяващите се навсякъде небостъргачи. Познавайки източните култури и тяхното многобройно население, най-вече в Китай, не можем да не обърнем внимание на факта, че точно в страните в Източна Азия се намират голяма част от най-високите сграда в света. Затова и в днешната ни публикация ще ви разкажем за петте най-високи небостъргача, които гонят облаците на източно-азиатските страни.

#1: Кулата Шанхай

Кулата небостъргач Шанхай

Кулата Шанхай (上海中心大厦) е най-високата сграда в страните от Източна Азия и втора по височина в света след Бурж Калифа в Обединените Арабски Емирства. Тя се издига до невероятните 632 метра и освен, че е най-високата сграда в Източна Азия е и най-високият небостъргач, който има завъртане в структурата си.

Кулата е завършена през септември 2014 година, а само 5 месеца след това е официално открита. В нея се намират търговски центрове, ресторанти, апартаменти за живеене и какво ли още не – 133-те обитаеми етажа са не малка площ, на която човек да се засели. Интересен факт е, че през първите 5 години от откриването си, сградата трудно бива заселена – заради височината си и определени рестрикции, както и цената, разбира се, не всеки може да си позволи да пребивава там. Това обаче не може да помрачи славата ѝ на една от най-високите сгради в света.

#2: Финансовият център Пинг Ан

Втората по височина сграда в източно-азиатските страни е финансовият център Пинг Ан (平安国际金融中心). Той се извисява на 599 метра от земята, а строителството му е завършено през 2017-та година. Небостъргачът носи името на собствениците на земята, на която е построен Ping An Group и е най-високата сграда в Шенжен, и втората по височина сграда в Китай.

На 115-те етажа на сградата се помещават офиси, хотел, търговски център, както и офисите на основния собственик на сградата Ping An Insurance. Сградата се слави и с най-високата си наблюдателница, намираща се на 562.2 метра над земята.

#3: Кулата Lotte

Кулата небостъргач Lotte

Трета по ред в нашия списък, но първа в Южна Корея – това е кулата Lotte World (롯데월드타워). Намираща се в Сеул и извисяваща се на 556 метра, сградата е най-високият небостъргач на Корейския полуостров.

Макар и завършена през 2017-та година, идеята за сградата се е заформила още през 1990-та, а първите дизайни се появяват през 94-та година. След много промени, финалният дизайн е най-накрая готов през 2009-та година, за да може в наши дни да е дом на не малък брой офиси, хотели и разбира се на собствениците на резиденциите обособени в сградата. Наблюдателницата, която е разположена на 7 етажа (от 117-ти до 123-ти) се нарича Seoul Sky, а от нея човек може напълно да се наслади на завладяващата гледка на мегаполиса Сеул.

#4: Финансовият център Guangzhou CTF

Финансовият център Guangzhou CTF (广州周大福中心) е най-високата сграда в Гуанджоу, Китай и четвъртият небостъргач в нашия списък. Намиращ се на височина 530 метра над земята, той е завършен през 2016-та година и е собственост на Chow Tai Fook Enterprises.

111-те етажа на кулата са дом на няколко хотела, собствени апартаменти, търговски център и офиси на фирми, както и на основния собственик на сградата. Кулата е третият най-висок небостъргач в Китай и седмият по височина в света.

#5: Финансовият център Tianjin CTF

Последният в днешният ни списък небостъргач е финансовият център Tianjin CTF (天津周大福濱海中心). На височина се извисява на 530 метра над земята – точно колкото и центърът в Гуанджоу. Освен приличащи си по височината си, двете кули са и с един и същи собственик – Chow Tai Fook Enterprises.

Кулата в Тианджин е завършена през 2019-та година и разполага с 97 етажа, на които към момента са разположени жилищни апартаменти и хотел. Завършена едва миналата година, сградата очаква новите си обитатели, а фактът че е осмата по височина сграда в света определено ще ѝ помогне да бъде скоро заселена.

Вие харесвате ли високи сгради? Ако да, коя от изброените по-горе бихте желали да посетите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *