Posted on
How to learn Korean / да научим корейски

Винаги сте искали да научите корейски, но не знаете откъде да започнете? Нямате парите, времето, или дори търпението да се запишете на уроци, но все пак искате да научите езика? Значи сте на правилното място. Ще споделя с вас два сайта, които съм използвала лично.

ВАЖНО: Сайтовете са на английски език!

Задължително първо трябва да научите корейската азбука (Хангъл)! Дори не си и помисляйте да продължавате напред без да сте я научили. Романизацията само ще ви заблуди и мога да ви кажа от опит, че е много по-лесно да прочетете нещо на корейски, използвайки собствената им азбука.

Може да не ви се вярва, но всичко, необходимо за изучаването на азбуката, можете да намерите в YouTube. Ето два достоверни YouTube канала, от които можете да научите азбуката, а и други интересни неща за страната:

  • sweetandtastyTV – препоръчвам ви да започнете с тези видеа, след което да преминете към втория канал;
  • Learn Korean with Go!Billy Korean – Go!Billy има цял плейлист за корейската азбука, чрез който обяснява всяка от буквите, начин на изписване, както и промени при произношението.

След като научите Хангъл, можете да продължите с изучаването на граматика и лексика. Има два основни сайта, които аз използвам, за граматика.

talk to me in korean

Първият, който, ако сте заинтересовани от корейски от известно време, вероятно вече сте чували, е Talk To Me in Korean. Бих ви препоръчала да започнете точно с този сайт. Уроците са кратки, ясни и лесни за разбиране. Имат подкасти, както и PDF файлове, където е написано всичко. С TTMIK можете да учите и в движение, което е много удобно. Единственият недостатък е, бих казала, липсата на лексика. Използват определен подбор от думи и ако искате да научите повече, трябва сами да си търсите.

Съветът ми е да минете поне първите 2 нива, дори 3,  преди да преминете към следващия сайт, след което можете да учите от двата едновременно. За разлика от TTMIK уроците в How to Study Korean са много по-детайлно обяснени от самото начало. Това може да бъде много объркващо за начинаещите, а често и демотивиращо.

howtostudykorean

Следователно, след като вече сте се запознали с основите на езика чрез TTMIK, първите няколко урока от HTSK ще ви бъдат по-скоро като преговор с малко допълнителна информация.

Обхвата на уроците в HTSK е много по-широк и ако слабото място на TTMIK е лексиката, то с HTSK няма да имате същият проблем. Там можете да намерите не само редица думи за всеки урок, а и множество примерни изречения с всяка една от тях.

Според мен, най-добрият начин да учите е като комбинирате двата сайта.
Най-важното е да не бързате, а да се забавлявате в процеса на учене.

TTMIK предлагат и много материали, които можете да закупите. Ще кажа само че те са напълно излишни, още повече в началото. Можете да научите абсолютно всичко, от което се нуждаете, с предоставените ви безплатни материали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *