Posted on
Aiyu

Лятото може и да си отиде, но това не пречи да се запознаем с един автентичен и типично летен десерт от Тайван. Той се приготвя от семената на пълзящото растение Aiyu от рода на семейство смокини. Самото растение расте в планините на Тайван между 1000 и 1800м, както и в някои други азиатски страни със същия климат и ширини. Плодовете му приличат на големи смокини с размер на манго и се берат в периода между септември и януари, точно преди да узреят.

Aiyu
плодове Aiyu

Продукти:
семена от 1 сушен плод от смокини (Aiyu семена);
5 чаши изворна вода;
1 фина мрежеста торбичка или тензух.

За сиропа:
1/2 чаша мед или захар;
2 чаши вода;
2 лимона (сочени) + няколко резена за купата.

Начинът на приготвяне е сравнително лесен, като основното е семената да бъдат леко пресовани и разтривани докато се получи жълтиникавият цвят за желето. във видеото по-долу може да видите целия процес по приготвянето на десерта.

Като част от историята на растението се смята, че е открито от тайвански бизнесмен на чай през 1800-те години. Той намера бистро жълтеникаво желе във водата, от която пие и го опитва. Забелязвайки плодове върху висящи лози той събира от тях и отнася в дома си, където се ражда и името на плода Aiyu, кръстен на дъщерята на бизнесмена.

Източник: Angel Wong’s и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *