Posted on
Сокчо
Сокчо

Скъпи читатели, от доста време не сме се отправяли на пътешествие до някое прекрасно кътче в Азия. Реших, днешното ни пътуване да ни отведе до град Сокчо, Южна Корея.

Разположен в североизточната част на страната по крайбрежието на Японско море, Сокчо е градът, известен като портал към близкия национален парк Сораксан.

Нека не губим повече време и да се отправим към един от най-красивите и емблематични паркове на Корея, а именно национален парк Сораксан. Той се намира на около 30 минути от Сокчо и е разположен на територията на планина Сораксан.

национален парк Сораксан

Паркът е уникално място за разходка и отдих сред природата. Под защитата на ЮНЕСКО, обявен за природен резерват през 1965 г., тук може да се насладите на редица защитени видове, както животински, така и растителни. Разходката ви може да ви срещне с изключително редкия корейски мускусен елен, корейския горал, сибирски летящи катерици, видри, а може би дори и с азиатската черна мечка.

На територията на парка са разположени още два будистки храма, Синхинса и Бекдамса, както и редица паметници. Един от най-забележителните е този на бронзовия Буда, наричан „Tongil Daebul“ до храма Синхинса.

бронзовия Буда

Висока 14.6 метра, статуята съдържа нещо много любопитно във вътрешността си. „Какво е то?“ ще се запитате и аз ще отговоря на въпроса ви. В кухата вътрешност на статуята има три части от сарито на Буда, които остават събрани след неговата кремация (дарени от правителството на Мианмар), и Трипитака (оригиналните будистки писания).

И докато все още сме под влиянието на бронзовия Буда, нека разгледаме и храма Синхинса. Разположен на склоновете на Сораксан, той е главен храм на Ордена на Корейския будизъм. Също така се смята, че това е най-старият Дзен (Сон) храм в света.

храм Синхинса
част от вътрешността на храм Синхинса
храм Синхинса

След като сме се насладили на част от природата на Сокчо, не може да пропуснем и възможноста да посетим красивия му плаж. Намиращ се на изток от парка Сораксан, той привлича не само местните жители, но и туристите, със своята чиста вода и бял пясък. Близостта му до планината и красивата борова гора предоставя на посетителите усещане за спокойствие и романтика, което се допълва от прекрасните скулптури.

Сокчо
плаж Сокчо
скулптурите на плаж Сокчо

И докато сме все още тук, край брега на морето, бихме могли да направим още две разходки, до обсерваторията с фара и павилиона
Йонггъмджонг. Две прекрасни места. Идеални за разходки както през деня, така и по залез и вечерта. Имат своята магия денонощно.

обсерваторията с фара
павилиона Йонггъмджонг

В миналото павилионът е получил името си заради странно изглеждащите скали, на които се е намирал и мистериозните звуци, които са сякаш от корейския традиционен инструмент geomungo, идващи от брега. В настоящето не можем да видим толкова добре скалите, както тогава, но и сега мястото е все още така красиво.

Докато нашата разходка се развива така приятно, няма как да пропуснем срещата си с изложбената кула на Сокчо и статуята на мира. От брега на морето, на запад, пътя ни ще ни отведе до Кулата, която се намира в парк до езерото Чонгчо, а в близост до нея е и статуята на мира.

След приятен отдих в парка и възможност за децата да играят на воля, ни се предоставя възможност да се изкачим до върха на кулата. От там се разкрива прекрасна гледка към града и езерото.

Сокчо
изложбената кула на Сокчо

Статуята на мира на пръв поглед е една красива изработка на изкуството, но тя е символ, съчетаващ спомена и тъгата на жертвите на сексуално робство, известни като комфортни жени, от японските имперски военни по време на Втората световна война. Статуята е издигната в знак на призив за извинение и спомен.

Статуята на мира

Преди нашето първо посещение на Корея да приключи, искам да ви отведа на още няколко места. Първото от тях е Градския музей и изселеното от жителите селище. В музея ще откриете много от историята и културата на Сокчо, а селището ще ви разкрие как са изглеждали къщите в миналото, както и да се насладите на традиционни игри и представления.

разселените цивилни народни селища

За наша последна спирка избрах фермата на Плюшеното мече. Мястото е подходящо както за малките, така и за големите. Предоставя различен поглед към уникалния начин на живот на Сокчо чрез плюшени мечета. Те са представени в разнообразни сцени като: катерене в планината, ски, игри на голф, возещи се в лодка от село Абай до центъра на града, риболов, хващане на слънчев загар на плажа, защита на страната и др. Посетителите могат да закупят плюшени мечета в магазина за подаръци, а има програми за обучение на фенове на плюшеното мече.

фермата на плюшеното мече
фермата на плюшеното мече

Скъпи приятели и читатели, тук нашето приключение свършва, но ни предстои да открием още нови и интересни места заедно. Ще дойдете ли с нас на следващото ни пътуване?

Източник: lonelyplanet, trazy, this is korea и други

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *