Posted on
Yaksik

Скъпи читатели, при днешната ни среща реших да ви запозная с един корейски десерт. Нека да се подсладим в началото на пролетта.

Yaksik или познат още като Yakbap е корейски традиционен десерт. Смята се още, че корените му датират още от 13-ти век.
Съчетаващ в себе си сладкото и здравословното, Yaksik е задължителна част от менюто по повод празника Jeongwol Daeboreum, който се чества на 15 януари (по лунния календар). Също така се приготвя още за сватби и тържества.

Аз лично, само при вида му бих искала да го пробвам, дори и да не е свързано с честване на нещо. Мисля, че би си заслужавало да се потопиш в традициите и културата, но нека не се отклонявам от основната ни тема.

Както вече споменах, Yaksik е не само сладък, но и здравословен. Съчетава в себе си лепилен ориз (сладък ориз), мед, кафява захар, ядки, сушени плодове, сусамово масло, като в някои случаи се използват канела и кестени. Дори самото му име има здравословно значение („лечебна храна“ или „лечебен ориз“ – от корейски „yak“ означава „лекарство“, а „sik“ означава „храна“).

Yaksik има различни вариации и стилове на приготвяне, както традиционни, така и съвремени. Един от съвременните начини на приготвяне е, че може да се приготви в тенджера под налягане, но така няма да добие същата текстура и вкусове, както при приготвянето му по традиционен начин. Тогава текстурата на ориза е твърда и дъвкателна, а аромата по-наситен и жив.

Един от начините за приготвяне на сладкия десерт може да откриете в следващото видеото.

Надявам се поне малко да разпалих интереса ви към този десерт, а с него и към корейската кулинария. При следващите ни срещи ще ви представя още вкусни изкушения, както традиционни, така и съвремени от кухнята на Корея.

Източник: Maangchi и други

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *