Posted on

Нека хвърлим един поглед към архитектурното развитие в Тайван, с най-новото творение на MVRDV, което окончателно ще бъде завършено през 2020г. в град Тайнан. Проектът е за вълнообразен зелен покрив на пазар за зеленчуци и плодове.

Крайният резултат ще съчетава, както пазара като важен център за хранителни доставки, така и като място за разходки, срещи и общуване. Едно чудесно място за отдих и възможност да се насладите на околния пейзаж.

Обектът е разположен на отлично място – между града и планината, с отличен достъп до обществения транспорт и магистралата. Това го прави достъпен и еднакво удобен за посетители, купувачи и търговци.

Макар на пръв поглед дизайнът да е семпъл, той съчетава проста отворена конструкция и високи вълнообразни тавани, позволяващи естествена вентилация. Може би най-интригуващата част от проекта е терасовидния зелен покрив, предлагащ отличен достъп до нивото на земята от източния си край. На всяка тераса ще се отглеждат различни култури като ориз, чай, ананаси и други. Отлично място и за разходки между селскостопанската производителност, съчетани с места за отдих и пикник.

Тайнан

Освен първото ниво, където ще се помещава пазарът и терасовидния покрив, мястото ще има още един плюс. Това е четири етажната сграда преминаваща през основата. В нея ще се помещават ресторант, изложбен център, административните офиси на пазара и селскостопански продукти от региона.

Съосновател на MVRDV Уайни Маас казва за проекта: „Тайнан, по мое мнение, е един от онези градове, които според мен са толкова красиви, може би заради по-голямата част от природата, селскостопанските полета, ферми, море и планини.“ Той добавя още, че „Tainan Market може да се превърне в сграда, която символизира тази красота, тъй като допълва както ландшафта, така и околната му среда. Той е напълно функционален и обслужва нуждите от търг, продажба и закупуване на стоки, но терасовидния покрив с колекцията си от отглеждани продукти ще позволи на посетителите да се насладят на пейзажа, докато бягат от суматохата долу.“

Архитектурна компания: MVRDV
Снимки: MVRDV

Източник: Taiwan Architecture News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *