Posted on

Не знам за вас, но аз съм много развълнувана от първата ни среща с Тайланд и град Чианг Рай. Основан през 1262 г. градът ни посреща със спокойна и приятна атмосфера. Запазил силната идентичност на периода Лана, Чианг Рай ни разкрива богатство от изкуство, музика, език, кухня и впечатляващи храмове. Нощният базар и джаз фестивала спомагат за развитието на туризма, а вечер около Часовниковата кула може да се насладите на нощния живот и забавленията.

Преди да се впуснем в нощна разходка из града, искам да ви срещна с него през деня. Какво по-добро от удивителния бял храм Уот Ронг Кхун. Разположен на пет километра южно от Чианг Рай, той е въплащение на визуалния артист и художник Чалермчаи Коситпипат.

Храмът е прекрасно съчетание от будистки символи, от архитектурата до орнаментираните релефи и огледалните декорации. В него може да се влезе само през тесния мост в предната част, който минава над басейн от ръце, символизиращи страдащите души. Във вътрешността ще ви посрещнат два образа на Буда, носещи се върху пиадестала на лотус. Определено е място, което оставя човек безмълвен пред красотата му.

храм Уот Ронг Кхун

Нека не спираме до тук, а да продължим със следващата спирка от нашия списък.

Храм Уот Хуай Пла Кунг се намира на шест километра от Чианг Рай. Въпреки че е нов храм, той бързо се превръща в задължително място за посещение от туристите. Често можете да чуете да го наричат „Големия Буда на Чианг Рай“, заради голямата статуя на богинята на милосърдието в близост до храма. Друго наименование, което може да се използва е и “9-етажен храм“, заради 9-етажната пагода, по която може да се изкачите до върха. От там се разкрива прекрасната гледка на околноста, а ярките светлини през нощта допринасят за магичната атмосфера.

Уот Хуай Пла Кунг

Ако до тук не сте се убедили в удивителната красота на храмовете на града, следващото място няма как да не го направи. Уот Ронг Сеуа Тен, или както го наричат още “Синия храм“ се намира в района на Римкок. Храмът е все още в процес на изграждане, но основната му зала вече е завършена (на 22 януари 2016г.) и достъпна за посетители. Не случайно го наричат “Синия храм“, със спиращия дъха син интериор и големия бял Буда, маркиращ духовете във вътрешната част на храма. Отвън е впечатляващо съчетание от синьо и златни орнаменти, дракони и бял Буда.

Уот Ронг Сеуа Тен “Синия храм“
Уот Ронг Сеуа Тен “Синия храм“

След задоволителната ни разходка до „Синия храм“ продължаваме нашето пътуване до Бан Дам, позната още като “Черната къща“. Тук разбира се не става дума за една къща, а за 40, разположени на територията на градина. Мястото е творение на Thawan Duchanee (художник, архитект и скулптор), съчетал собствения си стил за тълкуването на будистката философия с традиционното и елегантното.

Различните постройки представляват музей и зали на изкуството. Едно от помещенията е спалнята на самия Thawan и представлява голяма китова сграда.

Дизайнът на постройките съчетава дърво, стъкло, теракот, тухли и бетон в разнообразни стилове. В залите за изкуство могат да бъдат видяни скулптори, сребърни и златни предмети, кожа, животински кости, картини – всички, изобразяващи вижданията на Thawan.

Бан Дам “Черната къща“
Бан Дам “Черната къща“

И сега, нека се върнем малко в миналото, което ще ни отведе до паметника на крал Менг Рай. Той е 25 монарх на династия Лава и пърият крал на династия Менг Рай, основал Чианг Рай. Статуята на владетеля е силно почитана от местните жители.

паметника на крал Менг Рай

Друго интересно нещо, което ме заинтригува, също има връзка с крал Менг Рай. Това е площадката от 108 стълба на Чианг Рай. Мястото се намира до храм Уат Пра Тат Джом Тонг.

Според хиндуистката митология, централният стълб представлява планината Меру, заобиколен от 108 стълба и 5 канала, символизиращи вселената и Големите пет реки. Шестте стъпаловидни платформи представляват шестте етажа на рая. Според местните вярвания основният стълб е толкова голям, колкото крал Менг Рай. Той стои на пиедестал с три нива, представящи трите държави Рупабрахма, Арупабрахма и Нирвана.

Чианг Рай
108-те стълба на Чианг Рай

Както вече споменах в началото на нашето пътуване, е време да се потопим в нощен Чианг Рай.

Часовниковата кула около която вечер, макар и скромно, кипи нощният живот на града, също е творение на създателя на Белия храм, който посетихме в началото на пътуването ни. Намиращ се в центъра на града, той привлича посетители както през деня, така и през ноща. Вечер в рамките на три часа от 19 до 21 часа златната часовникова кула оживява в светлинно-звуково шоу.

Златната часовникова кула

След посещението ни на часовниковата кула се отправяме към Нощния Пазар, разположен в близост до автогара Чианг Рай.
Пазарът предлага разнообразие от сувенири, изработени от местното население. Всичко от аксесоарите, местните продукти, завесите и бродираните тъкани до дървените мебели е на изключително добра цена. Дори самата мисъл, че са творение на местните жители с нотка на традиционното, пробужда интереса на откривателя. Разбира се, тук ще се насладите още на разнообразни ресторанти, предлагащи традиционна кухня.

Не бива да пропускате и бирената градина, която предлага музикални и танцувални програми за доброто настроение на вечерта.

Нощния Пазар на Чианг Рай

Надявам се и този път пътуването ни из непознатото да ви е харесало, и поне малко да съм пробудила интереса ви към Чианг Рай и красотата му.

Източник: thailand guide и thailandee

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *