Posted on

Денят, в който честваме любовта, а у нас и виното, отмина!

Ароматният букет е поставен във ваза на видно място, а
шоколадовите изкушения са вече изядени, защото така на Запад се празнува „Свети Валентин“ – мъже трескаво купуват цветя и бонбони, а не е изключено и някой по-дълготраен подарък! Сърца дебнат от всеки ъгъл, а заведенията се пръскат по шевовете от влюбени двойки.

На Изток, и по-конкретно в Япония (в Южна Корея също), 14 февруари се празнува по по-различен и уникален начин.
Внимание! Момичетата са тези, които трябва да се потрудят на „Свети Валентин“. На своя възлюбен, те подаряват хонмей шоколад (本命チョコ; „шоколад за любимия“). Смята се, че е най-добре да бъде домашно приготвен, тъй като така най-искрено ще бъде изразена истинността на изпитваната любов. Разбира се, ако девойката не е добра в сладкарството и готвенето по принцип, е по-добре да не натравя любимия си или пък да вземе да изгори кухнята. В такива случаи може да се купи висококачествен, и следователно по-скъп от обикновения, шоколад.
Но хонмей не е единствения тип сладко изкушение, което се дава на „Свети Валентин“. Има и втори вид – гири шоколад (義理チョコ; „задължителен шоколад“). Той е по-обикновен и се поднася на шефове, близки приятели, колеги и познати от мъжки пол. Той се дава по-скоро в знак на уважение – в него не присъства и грам романтичен трепет.

Вие как прекарахте „Свети Валентин“? А бихте ли пробвали някой път японският вариант?

One Reply to “Денят на влюбените”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *