Posted on

Легендата разказва за ниен звяр, който в началото на всяка лунна година, излизал от своето скривалище, за да се храни. Той слизал в селата и се нахвърлял върху събраната реколта, животни и дори селяните най-вече деца. За да се спасят от нападенията и да сплашат звяра, хората разчитали на слабостите му: силният шум, ярките светлини, огънят и червеният цвят…

Китайската Нова година е най-продължителният и най-важен празник в китайския календар. Макар да е най-популярен с това име, в континентален Китай той е известен като „Пролетен фестивал“ или „Лунна Нова година“.

Защо „лунна“?

Китайската Нова година се пада по време на второто новолуние (в много редки случаи – третото) след зимното слънцестоене. Доминантно това е новолунието най-близо до личун (立春; „началото на пролетта“), първо след дахан (大寒; „големият студ“). Това, според Грегорианският календар, е периода между 21 януари и 20 февруари.

2019-та година е под знака на земното прасе/глиган (己亥; джихàи), а 15-дневните празненства по случай китайската Нова година, започват от 5 февруари. Празничните дни са изпълнени с различни дейности: включват богата и разнообразна храна, фойерверки, фишеци, залагания, игри, традиционни облекла, червени фенери, танцови изпълнения, паради, базари, молитви в храма…

Лунната Нова година е специално време, което да прекараш със семейство и приятели, затова не е учудващо че този празник се характеризира с една от най-големите сезонни миграции – всички се прибират по родните места, за да празнуват с близките си. В Китай, училищата и бизнеса не работят през първите няколко празнични дни.

Разбира се, не липсват и суеверия и обичаи около празника. В деня преди новата година се прави обстойно почистване, за да се премахне всякакъв лош късмет, който се е натрупал през изминалата. Но в първия ден на новата оставяте метлата и чиниите в мивката, и забравяте за къпане и пране! Питате се защо така? Вярва се, че по този начин ще се премахне добрият късмет, който е „пристигнал“ в новата година. А! И боклука не бива да изхвърляте в първия ден… Но това не е всичко! В някои части на Китай има неща, които могат и НЕ могат да се правят по време на новогодишните чествания – просто заради начина, по който звучат. И все пак обичаите са гъвкаво нещо, така че има място за интерпретации – особено в нашето съвремие. Много хора подминават „забраната“ за къпане, например… от хигиенна гледна точка. Пък и празниците са най-вече, за да се забавляваш!

Сред обичаите централно място заемат фойерверките и фишеците – те са за плашене на злите духове! Затова и започнахме с легендата за ниен, чувствителния му слух и непоносимостта му към червения цвят. В миналото хората подпалвали бамбукови стъбла с барут, което създавало малки експлозии. А освен за защита, червеното се асоциира с късмет и просперитет. Ето защо украсата и традиционното облекло за празника са в този цвят.

И тъй като е празник, не можем да минем без подаръци! Традиционни за лунната Нова година са тао хонгбао (討紅包; „червени пликове“). Както подсказва името, това са червени на цвят пликове, в които са поставени пари и е добре банкнотите да са новички. Те се дават от семейните двойки или възрастните на неомъжените младежи и деца. След получаване, червените пликове се държат под възглавницата и стоят там седем нощи преди да бъдат отворени.

С наближаването на Пролетния фестивал, се организират пазари и селски панаири на открито. Оттам могат да се вземат, малките подаръци (обикновено храна или сладкиши), които се обменят между приятели и роднини по време на празничните дни. Важно е да се отбележи, че има и подаръци, които не бива да се подаравят в този период:

  • неща, които обикновено се свързват с погребения – кърпички, кърпи, хризантеми, предмети, оцветени в бяло и черно.
  • предмети, които показват, че времето изтича – часовници.
  • остри предмети – ножици, ножове…
  • обувки – могат да символизират отдалечаване от връзка.
  • огледала

Любопитен факт:

Лунната Нова година може да бъде доста подтискаща за неомъжените… особено момичетата – заради семейните сбирки, на които често са разпитвани за причината да се все още необвързани. Тук на помощ идват различни китайски сайтове, специално създадени да предлагат опцията „фалшиво гадже“.

В духа на дългото честване на лунната Нова година, в следващите дни очаквайте още любопитна информация за честването на празника, както в Китай така и в другите азиатски държави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *