Posted on
Тайпинг

Следващата ни среща на път ни отвежда на юг до малкото градче Тайпинг, Малайзия. Разположен на равнина на запад от планината Бинтанг, Тайпинг е известен още и като града на първите. Това не е случайност. Именно тук са създадени първият музей и вестник в страната. Не бива да забравяме и първия влак в Малайзия, който потегля от Тайпинг на 1 юни 1885 г. Място, което определено има какво да ни предложи за едно приятно пътешествие из непознатото. Нека бъдем откриватели.

Ако за вашето пътуване изберете да посетите Тайпинг, задължително трябва да посетите Lake Gardens, емблематична за града. Тя буквално е построена на върха на изоставена калаена мина. Отворена за първи път през 1880 г. това е и първата обществена градина в страната. Разположена на 64 хектара Lake Gardens предлага на своите посетители разходка сред 10 живописни езера, басейн с цветя Lotus, тропически цветя и дървета, както и множество малки мостчета, които допринасят за очарованието на градината. Може да откриете още пътека за джогинг и рефлексология, пързалка за ролкови кънки, както и детски площадки за най-малките.

Lake Gardens
Lake Gardens

Букит Ларут известен преди като Максуел Хил е популярна дестинация, намираща се на около 10 км от град Тайпинг. С надморска височина от 1,250 метра, идеална за преходи в джунглата и къмпинг, както и място за отдих и разходка. Тук се намира и най-старата станция в Малайзия. За посетителите има на разположение уютни бунгала и къщи за почивка. Друго известно за Букит Ларут е, че тук се намира и единственото място в страната, където лалетата успешно се отглеждат и събират, а именно Tulip Garden. Цъфтежа на около 30,000 лалетата може да се наблюдава от посетители в периода от месец декемви до края на февруари.

Букит Ларут
Букит Ларут

Старата часовникова кула на Тайпинг намираща се в центъра на града е друга забележителност, която си заслужава вниманието на посетителите. След ремонт по механизма на часовника, 10 години по-късно той отново работи, а в сградата на кулата днес се помещава Информационият център на Тайпинг. През 80-те години в сградата се е помещавала полицейската станция на града.

Часовниковата кула на Тайпинг

Музей Перак е най-старият и първи музей в Малайзия, основан през 1883 година. Първоначално той е бил хранилище за колекция от етноложки, антропологични и зоологически предмети. С времето, се е променил от музей в стар стил до сегашния по-модерен с атракции разделени в четири галерии.

Природна галерия:
Тази галерия е свързана с природната история, като в нея има цялостни скелети на слон и тигър, разположени между останалите. Множеството препарирани животни, както и естествената им среда допринасят за усещането на истинска джунгла.

Културна галерия:
Тук може да се докоснете до част от малайзийските занаяти, и по-специално тъканите от бамбук със своите характерни шарки за сватбените рокли.

Галерия на местните хора:
Тази галерия описва различните етнически групи на аборигените в Малайзия. Разгледани са още техните физически характеристики и начин на живот, традиционна глинена керамика, прибори и маски.

Временна галерия:
Тя се използва за завъртане на невидими експонати на музея.

Музей Перак

Нощно сафари в зоологическата градина на Тайпинг. Очите не ви лъжат, прочели сте напълно вярно. Това е невероятно преживяване, което ще ви срещне с голямо разнообразие от животни в естествена за тях среда, на фона на осветление, наподобяващо лунна светлина. За посетителите на нощното сафари ще се разкрият още – магията на нощните звуци и живота не само на обитателите на животинския свят през деня, но и на тези активни през ноща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *