Posted on
Тайландска кухня

Драги читатели, какво е първото нещо което бихте си помислили, ако чуете тайландска кухня? Може би: много е люта или нямам понятие. Е, тук е момента да се запознаем с нея, да дадем началото.

Тайландската кухня е известна със съчетаното си балансиране на пет различни вкуса: кисел, сладък, солен, горчив и пикантен. Също така в кухнята, освен умелото смесване на тези вкусове, домакините използват и голямо разнообразие от билки и подправки. Някои от тях спомагат за омекотяването на по-острия или пикантен вкус на някои ястия. Във всяка една част на страната могат да бъдат опитани местни храни, които са различни за своя регион. При следващите ни срещи ще обърнем внимание на всеки един регион, както и на здравословните храни в кухнята на Тайланд, но сега ще разгледаме различните видове ориз характерни за страната.

Оризът е основна храна за тайландците и се яде с повечето ястия, включително и десертите.

Най-харесваният и най-скъп от тях е жасминовият ориз (Khao hom mali) – дългозърнест ориз със сладък аромат. При готвене, той е влажен и мек като текстура и е с леко сладък вкус. Използва се за приготвянето на ястия като настъргано пиле с целина и босилек, тайландско свинско с чили сос, патешко къри и пиле с лимон и кантарион.

Khao hom mali – жасминов ориз

Khao Suoy или (красив ориз) пък е сорт обикновен бял ориз, който може да се консумира с всякакъв тип предястие.

Khao Suoy – красив ориз

Следващият тип ориз е Khao pad или (пържен ориз). Той се приготвя пържен в комбинация със свинско или пилешко месо, лют или рибен сос. Характерен е за храната, която се прави на улицата.

Khao pad – пържен ориз

Khao Niaw или (лепкав ориз) се комбинира с ястия със североизточно влияние, като пикантна салата с папая и пиле на скара. Той е много важна съставка за тайландския десерт „Лепкав ориз с манго“. Също така може да се консумира с ръце.

Khao Niaw – лепкав ориз

Източник: Amazing Thailand

Следва продължение…

One Reply to “Вкусът на Изтока: първа среща с Тайланд”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *