Posted on

Следващата спирка от нашето пътуване ще ни отведе в град Кийлунг, Тайван. Градчето се намира в северната част на острова. Заобиколен от трите си страни с планини и голямото си пристанище от четвъртата страна, Кийлунг има свой залив дълбоко в центъра на града.

Първата ни забележителност е историческа, а именно форт Баймиуен (замъка Холандия). Разположението му е в северозападната част на града върху планинско възвишение, разкриващо красива гледка към океана. Предполага се, че форта датира от преди 300 години, по време на испанските и холандски колонизации. Мястото е известно още и като „Оръжейната площадка на форт Холандия.“

форт Баймиуен

Форт Ершауан е друга историческа забележителност, намираща се в горната част на един от хълмовете на планината Дашуан. Останките от укрепленията някога охранявали пристанището на града са разпръснати на голяма площ, която включва и реплики на някогашния оръжеен арсенал. Все още може да видите и автентичната крепостна порта на форта, запазила се добре през годините. Мястото е подходящо за разходки, среща на миналото с настоящето.

форт Ершауан, реплика от оръжейния арсенал
автентичната порта на форт Ершауан

Следващата ни дестинация е парк Жонг Жeнг, разположен от западната страна на планината Дашуан. От там се разкрива прекрасна гледка към града и пристанището.

Паркът има три нива:
– историческо (първо ниво);
– будистка библиотека, светилището на мъчениците и храмът Жупутан (второ ниво);
– павилионът Гуанхай (трето ниво).

парк Жонг Жeнг

В парка може да откриете една от най-големите характеристики на Кийлунг, а именно статуя на Богинята на милосърдието. С нейните 25 метра тя е най-голямата статуя на богинята в югоизточна Азия.

Богинята на милосърдието

От парк Жонг Жeнг се отправяме към следващата ни спирка – парк Чаожинг.
Паркът има интересна история. В миналото това е било място за събиране на боклук, но с инициативата на Националния музей на морската наука и технологии бива възстановено и сега е едно прекрасно място, особено популярно по време на празниците. Паркът разполага още с велосипедна алея, фонтан и скулптури, а единствения начин да се стигне до там е да се премине по моста Пинг-Ланг.

парк Чаожинг

За любителите на морския бряг и романтиците предлагаме разходка по Вайму Шан – най-дългия естествен бряг на Кийлунг. Откритият морски бряг е идеално място за любителите на плуването и плажните забавления. На разположение за посетителите има съоръжения за шнорхелинг, както и такива за хора, които се страхуват да плуват или не могат. Ако имате възможност да посрещнете изгрева на това място, не пропускайте този шанс. Ще останете приятно очаровани.

Друго място за любителите на романтиката и интимните разговори на фона на нощни пейзажи е пристанище Кийлунг, което е разположено в северната част между нос Фугуи и нос Битоу.

пристанище Кийлунг

Последната ни спирка ще ни отведе до пазара на храните – Миаокоу Кийлунг, разположен около храма Дианжи. Това е място за почитателите на кулинарията и храната, както и за тези, които искат да опитат нещо ново или имат желание да задоволят апетита си след дълга разходка. Тук може да намерите голямо разнообразие от заведения, както и повече от 200 хранителни щанда. Ще откриете микс от разнообразни деликатеси и известни ястия на страната, като микс от супи, пържено рибно тесто, месна супа, пържени стриди, месо върху ориз, морски дарове, пържено пиле, студени десерти и много други. И това не е всичко. След едно приятно хапване бихте могли да се отдадете на пазаруване. В близост до мястото може да откриете щандове за дрехи и ежедневни предмети.


храма Дианжи и пазарът на храните Миаокоу Кийлунг

И тук, на пазара на храните Миаокоу ще се разделим до следващата ни среща в търсене на малките чудеса на Азия.

Източник: Taiwan – The Heart of Asia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *