Posted on
Ваканаи

Моето желано пътуване в страната на изгряващото слънце ще започне от град Ваканаи. Той е и най-северният град на Япония. В близост до града се намира най-северната точка нос Соя, които е и пресечна точка на двете морета Японско и Охотско. Интересното е, че при ясно време, може да се наблюдава и остров Сахалин, някога част от Япония.

нос Соя
нос Соя

Без да ви занимавам с цифри, ще ви представя забележителностите на това северно градче. Места, които си заслужава да се посетят, особено ако сте любител на спокойствието, далеч от шума на големите градове.

Част от емблематичните места на градчето:

Нос Ношапу е разположен на североизток от града и е най-източната точка на Япония. Ношапу разкрива величествена гледка към остров Ребун и планината Риширу на остров Риширу, а в непосредствена близост се намира и Аквариумът Ношапу.

нос Ношапу
нос Ношапу

Аквариумът Ношапу отваря врати за първи път на 21 юли 1968г. В него можете да се наблюдава голямо разнообразие от над 100 вида морски обитатели, характерни за студеното северно море. Включително „рибата на илюзията“ Ито.

аквариумът Ношапу в близост до нос Ношапу

Ваканаи парк е разположен на хълм с прекрасен изглед към града. Паркът предоставя множество атракции като музеят Хопо, парк Шинири и емблематичния Хиосецу Но Мон (в превод – порта в лед и сняг). Паметникът е построен през 1963г. в памет на хората живяли на остров Сахалин през периода на предвоенно време, когато островът все още е бил територия на Япония.

Ваканаи парк с един от емблематичните си символи Хиосецу Но Мон

Храмът Хокумон се намира от източната част на Ваканаи парк и е известен със своя фестивал Реитаисай в периода от 4-ти до 6-ти юли.

Храм Хокумон

Също така можем да се насладим на новият храм Шингонджи, който се намира между гарите Ваканаи и Минами. Ако пък човек е любител на птиците, точното място е Къща за птици Онума. Мястото предоставя на разположение безплатно бинокли и телескопи за наблюдение на разнообразието от водни птици, включително и лебеди.

И последното ми предложение, но не и по важност е пазарът Фукуко Ичиба. Пазарът предлага разнообразие от морска храна, както и малки щандове за сувенири.

пазарът Фукуко Ичиба

Моето първо пътуване приключва тук, но то няма да е последно. При следващите ни срещи ще се запознаем с още непознати кътчета, не само от Япония, но и от цяла Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *